Slow Install/Update Speed

Developer
Jul 1, 2011 at 1:12 PM

Hi Andy,

Despite #6997 has been closed, I would like to discuss installation speed once more.
Seems that given explanation about "corporate anti-virus" doesn't suit well.

I completely unistalled StyleCop and installed 4.5.25 with msiexec logging.
Both "R# integration" and "Visual Studio templates" options were disabled.

Installation lasted ~4 min. The result log showed that ~96% of time were spent in two actions:
Action 16:55:41: StyleCopVS10Setup. (146 seconds)
Action 16:58:07: StyleCopVS90Setup. (45 seconds)

So my questions are:

#1 Are there any ways to log what's going on inside these actions?

#2 In comments you said "It runs devenv.exe /setup at the end of the install to update the ItemTemplates."
Is it OK that it runs even when option "Visual Studio templates" is unchecked?

Thanks a lot!

Best regards,
Oleg Shuruev

Coordinator
Jul 1, 2011 at 1:32 PM
Hi Oleg.

To ensure the stylecop vs Addin is set up correctly devenv /setup has to be called.

See how long that takes on your Dev box separately please.

A.



On 1 Jul 2011, at 14:12, "shuruev" <notifications@codeplex.com> wrote:

From: shuruev

Hi Andy,

Despite #6997 has been closed, I would like to discuss installation speed once more.
Seems that given explanation about "corporate anti-virus" doesn't suit well.

I completely unistalled StyleCop and installed 4.5.25 with msiexec logging.
Both "R# integration" and "Visual Studio templates" options were disabled.

Installation lasted ~4 min. The result log showed that ~96% of time were spent in two actions:
Action 16:55:41: StyleCopVS10Setup. (146 seconds)
Action 16:58:07: StyleCopVS90Setup. (45 seconds)

So my questions are:

#1 Are there any ways to log what's going on inside these actions?

#2 In comments you said "It runs devenv.exe /setup at the end of the install to update the ItemTemplates."
Is it OK that it runs even when option "Visual Studio templates" is unchecked?

Thanks a lot!

Best regards,
Oleg Shuruev

Developer
Jul 1, 2011 at 2:52 PM
andyr wrote:
To ensure the stylecop vs Addin is set up correctly devenv /setup has to be called.
See how long that takes on your Dev box separately please.

It's very strange because

C:\Program Files\Microsoft Visual Studio 10.0\Common7\IDE>devenv.exe /setup

...executes in less than a second.

Any ideas what also could be checked?

Best regards,
Oleg Shuruev

Coordinator
Jul 1, 2011 at 2:57 PM
That's very odd then.

A.



On 1 Jul 2011, at 15:53, "shuruev" <notifications@codeplex.com> wrote:

From: shuruev

andyr wrote:
To ensure the stylecop vs Addin is set up correctly devenv /setup has to be called.
See how long that takes on your Dev box separately please.

It's very strange because

C:\Program Files\Microsoft Visual Studio 10.0\Common7\IDE>devenv.exe /setup

...executes in less than a second.

Any ideas what also could be checked?

Best regards,
Oleg Shuruev

Developer
Jul 2, 2011 at 12:32 PM

I figured out that it was my mistake to run devenv.exe /setup (which does nothing).

When I did devenv.com /setup, the activity lasted the same time the installer did (~2.5 minutes).

Moreover, I checked installation on my home laptop and it was much quicker.
(and devenv /setup lasts only 20 sec on that laptop.)

To sum up, now we see that installation speed for the most part depends on the devenv /setup operation.
However, it's still a little bit strange why it began remarkably slower only after 4.4 version.

Thank you anyway!

Best regards,
Oleg Shuruev